Sivut

torstai 12. marraskuuta 2020

Lapsen kanssa lautapelejä: Myyrä (HABA)

Minun ensimmäinen pelini: Myyrä

Lapseni asetteli pelin jälkeen nappulat
näin ja pyysi ottamaan kuvan.


Ikäsuositus 2+

Pelaajia: 1-3

Myyrä on taaperoille suunnattu yhteistyöpeli, jossa tutustutaan puutarhan hoitoon ja jonka painotus on vahvasti leikissä ja yhteisessä tekemisessä. Samalla opitaan myös lautapelien yleisiä käytäntöjä kuten oman vuoron odotusta ja nopanheittoa.

Nopalla heitetään värejä eikä numeroita. Kaikki siirtävät vuorollaan yhtä ja samaa nappulaa, Pekka Puutarhuria. Siirtyä saa aina seuraavaan nopan osoittamaan väriruutuun. Jos Pekka Puutarhuri päätyy tyhjään ruutuun, on aika hoitaa puutarhaa asettamalla puutarhalaatta. Jos hän osuu myyräruutuun, käy Maija Myyrä kurkkaamassa puutarhassa ja myyrän keko kasvaa yhdellä laatalla. Peli päättyy voittoon, jos kaikki puutarhan sato on saatu täyteen kukoistukseensa tai häviöön, jos kaikki myyrälaatat ja Maija Myyrä päätyvät laudalle ennen kuin sato on valmis.

Pelin osat ovat kestävää paksua pahvia sekä puuta. Osaa nappuloista ei varsinaisesti tarvita peliin lainkaan, mutta ne olivat ainakin meillä hyvin ahkerassa  ja oleellisessa käytössä: kaksi-kolmevuotiaana lapsen oli tärkeä saada kastella kasvimaa pienellä kastelukannulla tai kipata lannoitetta kottikärryllä aina ennen kuin nosti siihen seuraavan pelilaatan. Ja minä sain moitteita, jos en omalla vuorollani toiminut samoin.

Myyrä sopii hyvin vanhemman ja taaperon yhteisiin pelihetkiin ja vähän isommat lapset pelaavat sitä sujuvasti keskenään. Isommille on nahdollista lisätä peliin myös kilpailullinen elementti, mutta mielestäni se on vähän turha. Tämä on kiva peli juuri siksi, että tavallisessa versiossa kaikki voittavat tai häviävät yhdessä. 

Tämän tyyppisiä yhteistyöpelejä on toki muitakin erilaisilla teemoilla kuorrutettuna. Valitsimme aikanaan lautapeliliikkeestä tämän, koska se yksinkertaisesti näytti tosi kivalta. Lisäksi ajattelin, että pelin avulla pystyy mukavasti oppimaan puutarhasta ja kasvien kasvamisesta ennen kuin päästään sitten kesällä ihan oikeaan mummulan puutarhaan.


Pekka osui myyräruutuun, on siis aika asettaa
keskelle seuraava myyränkolon laatta.

Puiset nappulat tuntuvat mukavilta kädessä

 
Myyrä kuuluu HABAn "Minun ensimmäinen pelini" -sarjaan


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti