Erilaiset kuukausimaksulliset suoratoistopalvelut kuuluvat tähän aikaan. On esimerkiksi musiikkia, äänikirjoja ja katsottavaa moneen lähtöön ja melko samaan tapaan voi kuukausimaksulla tilata myös pelejä.
Pelien suoratoistopelaaminen ei käsittääkseni ole vielä lyönyt itseään läpi, vaikka sellaistakin tarjolla on. Kuukausimaksulliset pelikirjastot ovat kuitenkin pikkuhiljaa vankentamassa asemaansa. Pelit pitää yleensä ensin ladata palvelusta koneelle, mutta muuten eivät pelikirjastotuotteet juuri vastaavista muista medioista eroa. En ole kovin syvällisesti perehtynyt eri alustojen tarjontaan.
Meillä on tilauksena Xbox Game Pass Ultimate, johon kuuluu käsittääkseni ainakin:
1) Xbox Live Gold
Kultatilaus tuo verkkomoninpelimahdollisuuden sekä muutaman pelin kuukaudessa omaksi. Tämä palvelu on ollut olemassa yli vuosikymmenen eikä ainakaan aiemmin ilman sitä ollut mitään mahdollisuutta pelata verkossa moninpelejä. Jossain vaiheessa palvelua parannettiin digitaalisesti ladattavilla kuukauden peleillä, joita annetaan tilaajille 1-2 kerrallaan. Yksi peli on tarjolla n. 2 viikkoa, jonka aikana sen voi lunastaa itselleen. Vanhemmat 360-pelit saa ikiomaksi (ne tottakai toimivat myös uudemmilla konsoleilla). Uudempien konsolien pelejä voi pelata aina, kun kultatilaus on voimassa. Gold-pelit eivät siis ns. poistu valikoimasta, kun ne kerran on lunastanut, mutta jos ne unohtaa lunastaa, ei niitä enää jälkikäteen voi saada. Gold-pelit ovat yleensä vähän vanhempia pelejä, mutta oikein kivojakin pelejä on tätä kautta tullut pelailtua.
2) Game pass
Uudehko palvelu: pelikirjasto, jonka pelit vaihtuvat hitaassa syklissä. Pelejä voi pelata niin kauan kuin ne ovat tarjolla kirjastossa ja oma tilaus on voimassa. Pelit pitää ladata kirjastosta koneelle ennen pelaamista. Ilmesesti jonkilainen pilvipelaaminenkin on mahdollista:
"Xbox Game Pass Ultimaten avulla voit ladata ja pelata pelejä suoraan Xbox-konsolilla tai Windows 10 -PC:llä tai pelata Android-matkapuhelimella tai tabletilla pilvestä (beeta) Xbox Game Pass -mobiilisovelluksen avulla." (xbox.com)
Etäpelaamista Xbox-sovelluksen avulla olemme kyllä hyödyntäneet siten, että jos tv on muussa käytössä, voi Xboxin kuvan lähettää lähiverkossa puhelimen ruudulle, jolloin pelaaminen onnistuu. (Ihan kätevä ominaisuus, jos esim. Pikkukakkosen aikaan ei ole muuta hommaa, niin pystyy hetken pelailemaan. Tietysti on aika eri fiilis pelata kännykän ruudulta kuin isosta telkkarista)
3) EA Play
Julkaisija EA:n oma pelikirjasto, joka on myös erikseen tilattavissa kuukausimaksulla, sisältyy nykyään Ultimate-tilauksiin.
Hinta
Ultimaten normaali kuukausihinta on aika suolainen (n. 13€/kk) mutta mieheni onnistui jotenkin ostamaan jostain halvalla pelkkää Gold-tilausta maksimimäärän (3 vuotta) ja sitten yhden euron kokeilumaksulla konvertoi koko homman Ultimate-tilaukseksi aika hyvällä muuntosuhteella. Xboxin sivustolla taisi lukea, että kultatilauksen muuntamiseen käytetään jotain tiettyä muuntosuhdetta, mutta meille ainakin päivittyi koko kolmen vuoden kultatilaus Ultimateksi. Eli jos haluaa parhaan hyödyn siitä euron kokeilutarjouksesta, niin kannattaa varmistaa, että pohjalla on jonkin verran kultatilausta. Saattaa yllättyä positiivisesti, mutta en lupaa mitään. Voihan olla, että silloin oli joku eri kampanja voimassa, en ihan niin tarkkaan perehtynyt.
Fiilikset
Game Pass on oikeasti osoittautunut tosi käteväksi, ehkä liiankin. Tarjolla on sekä vanhoja että aivan uusiakin pelejä. Lapsillekin sopivaa sisältöä on jonkin verran. Perheasetusten ansiosta kaikki meillä voivat käyttää pelikirjastoa omilla pelitileillään, eli tilaus ei onneksi ole siinä mielessä täysin henkilökohtainen.
Valikoima on melko monipuolinen. Pelejä on reilusti yli sata. Aivan uunituoreita AAA-julkaisuja ei taida hirveästi olla, mutta esim. paljon peliaikaani vienyt Dragon Quest XI saapui Game passiin samana päivänä, kun se ylipäätään vihdoin julkaistiin Xboxille.
Game Passin ansiosta tulee testailtua vähän enemmän pelejä kuin jos pitäisi ostaa ne erikseen, mutta toisaalta harvoja pelejä tulee pelattua täysin loppuun, jos ne eivät ole superkiinnostavia, kun tarjontaa on laajasti. Nopea netti on eduksi, tai sitten pitää muistaa hyvissä ajoin laittaa pelit latautumaan.
Suoratoistopelaamiseen tarvittaisiin taatusti ultranopea netti. No, missäpä nykypäivänä pärjää ilman kunnon nettiä muutenkaan. Useat kokeilemani kännykkäpelitkin vaativat jatkuvaa nettiyhteyttä.
No, joka tapauksessa olen kyllä tykännyt Game Passista. Saapa nähdä, miten erilaiset pelien tilauspalvelut vaikuttavat pelaamisen luonteeseen pidemmällä aikavälillä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti