Sivut

lauantai 10. huhtikuuta 2021

Arvostelu: Paw Patrol On a roll sekä Paw patrol: Mighty pups save adventure bay

Meillä Ryhmä Hau on kova juttu, kuten varmasti todella monessa muussakin perheessä, jossa on pieniä lapsia. Riku-pojan luotsaama pentujen pelastuspartio on pelastanut Jännälahden asukkaita jo ainakin kuuden tuotantokauden verran. Lukemattomien lelujen lisäksi tuoteperheeseen kuuluu myös videopelejä.

Aiemmin olimme lainanneet kirjastosta pelin Paw Patrol: On a roll! joka on ihan kiva, mutta jonka perusteella en kovin suuria odottanut jatko-osalta Paw Patrol: Mighty pups save Adventure bay. Täytyy myöntää, että sen suhteen yllätyinkin positiivisesti.  Molemmat pelit ovat hienosti uskollisia piirrossarjalle ja ne upposivat ainakin meillä hyvin kohderyhmäänsä. Pelitestaajana on lisäkseni toiminut 5-vuotias tyttäreni.


Paw Patrol: On a roll!

Ykkösosa on pienille lapsille suunnattu yksinpelattava helppo ja väkivallaton sivusuunnassa rullaava tasohyppely höystettynä helpoilla pulmatehtävillä. Superhelppoa seikkailua, jossa pulmiakin saa yrittää niin kauan kunnes onnistuu. Vastaan ei tule vihollisia eivätkä hahmot voi muutenkaan kuolla. Esteeseen törmääminen vain vähän hidastaa kulkua. Sanoinko jo, että peli on helppo? 

Vuoron perään pääsee ohjaamaan eri koiria, jotka kukin toimivat erikoisosaamisensa mukaan: Toma pääsee sukeltamaan, Vainu etsimään hajujälkiä ylhäältä päin kuvatussa labyrintissa, Rekku korjaamaan siltaa (muotopulmatehtävä) ja niin edelleen.

Harmillisesti tätä ensimmäistä peliä ei ole suomennettu. Vanhemman apua voidaankin tarvita, vaikka ohjeet ovat usein selkeitä ja visuaalisia. Tähän liittyy myös yksi melkoisen rasittava ominaisuus: Ryder (Riku) toistelee ohjeita ihan koko ajan. Toki pienille suunnatussa pelissä on hyvä olla selkeä ohjeistus, mutta rajansa kaikella. Jos vaikka sattuu muutamaksi sekunniksi pysähtymään tai jos edessä on kerättävä esine, niin varmasti ilmestyy Hau-pad ruudun alareunaan ja ohjeistus alkaa. Välillä jopa lapseni kysyi, että eikö tuota ohjeita papattavaa Rikua saa millään hiljenemään. Onneksi puheen saa usein katkaistua nappia painamalla, ei tosin aina.

Riku jakaa tehtävät tuttuun tapaan Vahtitornissa


Mutta kyllä tytär tykkäsi pelistä ja pelasikin sen kokonaan läpi. Kenttiä ei tosin ole hurjan monta (yhteensä 16) ja kun ne on läpäisty, niin oikeastaan ainoa, millä peliä voi tavoittellisesti pitkittää, on yrittää saada kerättyä aivan kaikki kenttiin ripotellut koirankeksit. (Se on vaikeaa ainoastaan automaattisesti eteenpäin rullaavissa kohdissa.) Mutta kokemuksen perusteella lapset haluavat pelata samoja kenttiä uudelleen ja uudelleen ihan vain pelaamisen ilosta, (kuten myös katsoa ne samat tv-sarjan jaksot aina uudelleen ja uudelleen), joten ehkä pelin lyhyys ei ole niin vakava ongelma. 

Peli toimii sujuvasti ja sen pelaaminen on lapsista mukavaa. Aivan toista kuin oman lapsuuteni tuhottoman vaikeat lisenssitasohyppelyt, joiden kanssa tuli välillä melkein itku. Nekin olivat monesti sisällöltään todella lyhyitä, mutta lyhyys piilotettiin nostamalla vaikeustasoa, jolloin samoja kohtia täytyi jauhaa kyllästymiseen asti. Tykkään enemmän tästä nykytyylistä, jossa kenttien jauhaminen perustuu omaan haluun ja on kivaa eikä ärsyttävää.


Paw patrol: Mighty pups save adventure bay

En edellisen pelin lyhyyden perusteella uskaltanut ostaa latauskaupasta mahdollista 40 euron minisikaa säkissä, vaan tälläkin kertaa turvauduimme kirjaston tarjontaan, josta peli löytyi levyllä. Peli yllättikin positiivisesti. Useammankin kerran on lapsen suusta purkautunut spontaani huudahdus "Tää on kiva peli!", joten uskottava se kai on. Ja vaikuttaa tämän omaankin silmään kivalta lastenpeliltä.

Jatko-osassa nostetaan tasoa: Mighty pups save Adventure bay on edelleen pääosin kevyttä seikkailupulmatasohyppelyä, mutta tällä kertaa enimmäkseen kolmiulotteisena. Kentistä kerätään tälläkin kertaa koirankeksejä sekä Hau-laattoja, mutta peli on hieman edeltäjäänsä monipuolisempi.

Kerralla seikkailussa on mukana kaksi koiraa, joiden välillä voi vapaasti vaihdella tai mikä parasta, voi käynnistää toisenkin ohjaimen ja pelata kaksinpelinä! Kukin koira osaa omat juttunsa ja koirien omat erikoiskyvyt on huomioitu kivasti.  Kajalla on lentotehtävä, Halti ajaa lumiauralla, Samppa pääsee kastelemaan kukkia vesitykillä ja niin edelleen. Vastaan tulee myös reaktiominipelejä. Hetkittäin päästään ohjaamaan myös koirien supersankariversioita, mutta ei ihan niin paljon kuin pelin ulkoasusta ja nimestä voisi päätellä. Myöskään pentujen ruutuaika ei jakaudu tasaisesti, vaan osalla pennuista pääsee seikkailemaan vähemmän kuin toisilla.


Päätehtäviä on tällä kertaa vain 7, mutta ne ovat kuitenkin edellisosaa monipuolisempia ja vaihtelevampia. Tällaisenaan peli tuntuu vähän torsolta hintaansa nähden. Toisaalta jälleen voi luottaa siihen, että lapset rakastavat toistoa ja jaksavat jauhaa samoja kenttiä kerta toisensa jälkeen. Tämä on ainakin meillä toteutunut.

Päätehtävien lisäksi mukana on 7 erilaista pienempää bonuskenttää, kuten Hau hau boogie -rytmipeli, hyppynarukisa ja 2-ulotteinen Toman sukellustehtävä. Kivana ominaisuutena osaan bonuspeleistä voi vapaasti valita hahmoksi oman lempikoiransa, vaikka muuten pelissä on tarkkaan valmiiksi määritelty, mitkä koirat esiintyvät missäkin kohdassa.

Peli on väkivallaton eikä vastaan tule taaskaan vihollisia. Viimeisessä kentässä on pieni poikkeus: kaupungissa rellestää Superpennut-elokuvasta tuttu jättirobotti, jota vastaan "hyökätään" pentujen superkyvyillä, (eli suoritetaan jälleen erilaisia minipelitehtäviä) muttei siinäkään yhteydessä oikein voi väkivallasta puhua.

Rocky nostaa meteoriittia energiatyökalulla

Kaksinpelimahdollisuus on todella hyvä parannus edellisosaan verrattuna, vaikka aivan kaikki tilanteet eivät tue kaksinpeliä. Reaktiokohtauksia pelataan vuorotellen ja osaa bonuspeleistä voi pelata vain yksin. Välillä peli päästi toisen pelaajan mukaan vasta ohjaimen uudelleenkäynnistyksen jälkeen. Ruutu ei myöskään jakaudu, joten kovin kauas eri suuntiin pelaajat eivät voi toisistaan liikkua. (Sama ongelma oli alkuaikojen Lego-peleissä.)

Mighty pups on dubattu suomeksi, mikä on pienten lasten pelille todella todella suuri plussa. Toteutus on ihan hyvä, vaikka koko pelissä puhuukin vain yksi ääninäyttelijä. Ryder (eli Riku) toimii kertojana ja jakaa ohjeita, tälläkin kertaa välillä liiankin kanssa. Suomennos noudattelee Nickelodeonille tehtyä alkuperäistä suomennosta, jossa hahmoilla on alkuperäiset englanninkieliset nimet ja jossa "Paw patrol laittaa tassut heilumaan!" Kirjoitetun tekstin käännös on paikoin hieman puhetta kömpelömpää. Heti aloitusruudulla esimerkiksi lukee:  "paina A pelata".

Kaiken kaikkiaan voin suositella näitä pelejä pienille videopelinälkäisille Ryhmä Hau -faneille. Turvallista seikkailua tuttujen hahmojen parissa. Pelit sopivat kiltteydessään ja helppoudessaan hyvin lapsen ensimmäisiksi konsolipeleiksi.

"Paw patrol, paw patrol, jos joudut pulmaan hassuun. Paw patrol, paw patrol, voit luottaa karvatassuun..."

 Paw Patrol On a roll!
Kehittäjä: Torus Games
Julkaisija: Outright Games
Julkaistu: 2018
Ikäraja: 3
Pelaajia: 1
Alusta: Xbox One (pelattu), Nintendo Switch, PS4, Windows, Nintendo 3DS

Paw Patrol: Mighty pups save Adventure Bay!
Kehittäjä:  Drakhar studio S.L.
Julkaisija: Outright Games
Julkaistu: 2020 marraskuu
Ikäraja: 3
Pelaajia: 1-2
Alusta: Xbox One (pelattu), PS4, Nintendo Switch, Windows

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti