perjantai 3. helmikuuta 2017

Jaettu pelikokemus (Peliblogi+ -arkisto)

Kaivoin koneeni arkistosta tekstin, joka käsittelee yhdessä pelaamisen eri ulottuvuuksia. Teksti on kirjoitettu yhdessä Jimin kanssa ABC+ -perhelehden Peliblogi+ -palstallemme marraskuussa 2015. Palstan tarkoitus oli avata pelaamista ja pelikulttuuria vanhemmille, joille aihealue ei ehkä ole niin tuttu.



Jaettu pelikokemus

Pelaaminen on kivaa, mutta muiden kanssa jaettuna kokemus voi olla itseään suurempi. On olemassa pelejä, joita ei voi edes pelata yksin. Osaa pelataan saman ruudun äärellä, toisia netissä. Joissain peleissä saattaa olla yksinpelikampanjan lisäksi erillinen verkkomoninpeli. Verkkoa hyödynnetään nykyään myös erilaisiin sosiaalisiin ominaisuuksiin; omat saavutuksensa voi esimerkiksi jakaa muiden tietoon. Nyt SoMe-aikana ovat yleistyneet myös erilaiset pelivideokanavat, joiden kautta voi seurata muiden pelaamista - tai pelata itse julkisesti. Twitch-palvelu on luotu pelkästään pelivideoiden jakamista varten ja jopa Youtube-palvelun tilatuin kanava on videopelejä pelaava ja kommentoiva “PewDiePie” (lähes 40 miljoonaa tilaajaa).

Laura: Moninpelaamiseen liittyy minulla paljon muistoja. Saimme lapsena pitkän odotuksen jälkeen hankittua ensimmäiseen pleikkariin lisäosan, jolla sai liitettyä peliin jopa neljä ohjainta. Voi sitä riemua, kun ei tarvinnut enää kärsimättömänä odotella omaa pelivuoroa . (Kyllä, konsoleissa oli joskus vain kaksi ohjainporttia). Teiniporukalla kokoonnuimme pelaamaan räiskintäpelejä jaetulta ruudulta yömyöhälle. Vaikka tv-ruutu oli pieni, tunnelma oli katossa. Viime vuosina seurakunnan nuorisotyöntekijän roolissa olen monesti laittanut illan lopuksi pyörimään Kinect-kameraa hyödyntävän minipelikokoelman tai tanssipelin, joiden tahtiin on sitten yritetty liikkua pitkin huonetta ja naurua on riittänyt. Monenlaisia bilepelejä on vuosien saatossa tullut pelattua. Kuka muistaa vielä muutamia vuosia sitten huikeassa suosiossa olleet karaoke-, kitara- ja bändipelit? Niiden suosio nousi ja laski hyvin nopeasti. Tänä vuonna (2015) Guitar Hero yrittää jälleen uutta tulemista.


Nykyään moninpelaaminen tapahtuu yhä useammin verkossa ja on luonteeltaan osittain erilaista kuin omassa nuoruudessani. Mielestäni mikään verkossa tapahtuva pelaaminen ei voita kokemuksena sitä, että kaikki pelaajat ovat samassa huoneessa. Moninpelaaminen onkin minulle lähinnä väline viettää hauskaa aikaa ystävien kanssa, toki kilpailuvietti saattaa joskus nostaa päätään. Olen tässä suhteessa ehkä hieman vanhanaikainen, sillä monet saavat mielestään saman hyvän kokemuksen netin kautta.



Ikuistin tämän nostalgiahuuruisen
Crash Team Racing -pelihetken lapsuudenkotini pihalla.

Jimi: Pelaajat ovat persoonallisia, myös pelatessaan isossa joukossa. Jotkut pelaavat satunnaisesti, päästäkseen hyviin fiiliksiin, mutta osa haluaa pelien työntävän itsensä ns. epämukavuusvyöhykkeelle - he haluavat nähdä enemmän värejä kuin tiesivät olevan olemassakaan. Itse kuulun jälkimmäiseen ryhmään. Tuntematon viehätys vetää puoleensa myös pelatessa. Se on eräänlainen pelityyli: haluan pelin kautta oppia tuntemaan myös itseäni, pelaajana ja ihmisenä, "miksi pidän tästä tai tuosta?", "pelin kerronta tuntuu vähän rikkinäiseltä, mutta miksi?", "olen eksyksissä. Missä annettiin etenemisohje ja miksen hoksannut sitä?" - tähän tapaan analysoin toimintaani. En ehkä ole pelikehittäjä, mutta se ei estä ajattelemasta peliä älykkäänä taideteoksena. Toki pelaan peliä sen itsensä tähden, mutta kokemuksen itsensä tutkiminen on nautinnollista ja kiinnostavaa, jopa eräänlaista filosofiaa. Jos tekisin Youtubeen peliarvostelu- tai pelikokeiluvideoita nämä taidot olisivat varsin hyödyllisiä.

Internet-aikakausi mahdollistaa kokonaan uudenlaisia pelinkokemistapoja. Nämä ovat modit (käyttäjien itse ohjelmoimalla tekemät muutokset pelissä), “Twitch” ja moninpelaaminen. Vaikka pelit eivät aina anna pelaajalle keinoja toteuttaa itseään, nämä keinot voimauttavat pelaajia uudella tavalla, antaen yhteisöllisen vaikuttamisen keinon pelistä riippumatta. Olemme sosiaalisia olentoja, ja haluamme pelata yhdessä, toisiamme vastaan ja joskus vain kuulua pelaajien suureen joukkoon, kokien ja arvioiden pelejä yhdessä. Tällä tavoin peli nousee aina itsensä yläpuolelle ja siitä tulee jotain enemmän. Internetissä, hyvien ystävien kanssa pelatessa pelit ovat parempia, paljon parempia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti