torstai 13. huhtikuuta 2017

Lapsen kanssa: Tampereen alueen sisäliikuntaleikkipuistot

 Edit 2020. Tämä vuosia sitten kirjoitettu arvio saa edelleenkin Google-hakujen kautta paljon klikkejä, joten päivitin sitä hieman. Mainittakoon, että osaa artikkelin paikosta ei sellaisenaan ole enää olemassa. Lisäsin lakkautustiedon otsikoihin ja myös oman lyhyen kappaleen Linnainmaan Hoplopista.
Edit 2021. Viihdekeskus Ideaparkiin kesällä 2021 avatun Skidiparkin arvio täällä.

Leikkipuistoon!

Talvella keinut kerätään pois ja leikkipuistot peittyvät lumeen. Juuri, kun lapseni alkoi ymmärtää jotain hiekkalaatikosta, se jäätyi. Lumi on kivaa, mutta tänä talvena meille avautui myös ihan uusi maailma: sisäliikuntaleikkipuistot! Lapsen kanssa (/varjolla) pääsee kiipeilemään, liukumäkeen ja pallomereen, jee! Ei siis sillä, että olisin tästä jo muutaman vuoden salaa vähän haaveillut, ainakaan en tunnusta.  Kun näissä nyt on tullut käytyä, niin en voinut olla jotain aiheesta kirjoittamatta.

Ajattelin nyt jakaa ensivaikutelmia ja huomioita Tampereen ja lähialueen liikuntaleikkipaikoista taaperoperheen näkökulmasta. Testaajina siis isä äiti ja tytär, joka näiden käyntien aikana oli 1v3kk-1v6kk. Noin kerran kuussa olemme käyneet jossain puistossa, joten tämän kirjoituksen tekemisen olen aloittanut jo tammikuussa.

Liikuntaleikkipaikoissa yleensä vain lapsista menee maksu. Aikuiset pääsevät sisään ilmaiseksi, mutta lapsi onkin sitten koko ajan vanhempiensa vastuulla. Hinnoittelun on tarkoitus myös kannustaa koko perhettä yhdessä liikkumaan.
Hinnoitteluportaat: Alle 1-vuotiaat (tai jopa alle 2-vuotiaat) ilmaiseksi. Käyntihetkellä taaperot paikasta riippuen 6-10e. HopLopeissa taaperoksi laskettiin käyntihetkellä alle 3-vuotias, Leon leikkimaassa alle 2-vuotias. Normaalilippu n. 15e. Maksulla saa olla leikkipaikassa niin kauan kuin jaksaa, mutta poistua ei välillä saa eikä omia eväitä sallita (vesipulloa ja vauvanruokia lukuunottamatta.). Jokaisessa puistossa on oma kahvilaravintola.
Pelailemaankin pääsee, mutta pelilaitteet ovat puistoissa sivuosassa, kenties Funparkia lukuunottamatta.
Jokaisen puiston pihassa on ilmaista parkkitilaa autolla saapuville.

Hop Lop Tampere Onkiniemi (lakkautettu)

Hauskat ratsut Onkiniemen Hoplopissa.
Pirkkalassa ja Lempäälässä tarjolla
näitä myös aikuisten koossa.
Ensimmäinen käyntikohteemme oli Tampereen HopLop Onkiniemessä. HopLop on suomalainen ketju, varmaankin Suomen yleisin. Moni tuntuu käyttävän hoplop-nimitystä ihan yleisnimenä vastaavista leikkipaikoista. Koska seudulle on avattu / avataan uusia isompia leikkipaikkoja tänä vuonna, niin tämän vanhan pienemmän paikan hintoja laskettiin vuodenvaihteessa. Pääsimme siis sisään kuudella eurolla.
Ajankohtana oli arkipäivä joululomalla, joten väkeä oli reilusti, mutta ei mitenkään liikaa.

Seikkailulabyrinttialue oli mukavan sokkeloinen ja monikerroksinen, mutta kerrokset ovat matalia, joten ainakin aikuisen on käytännössä koko ajan kuljettava kontaten tai kyykyssä. Pienille (0-4v.) on tarjolla myös oma erillinen leikkialue, jossa on myös kivasti kerroksia ja pallomeri liukumäkineen. Pienten alue on selkeästi erotettu muista alueista, joten siellä ei niin helposti jää kenenkään jalkoihin.



Tykkään kaikkien Hoploppien selkeästä tavasta merkitä kuvallisesti, kenelle mikäkin toiminto sopii. Yhdellä vilkaisulla on jo yleensä aika perillä kohteen sopivuudesta.
Yhteinen liukuhetki Onkiniemessä.
Tämä on jokaisen
Hoplopin perusliukumäki.

Isosta liukumäestä on mukava laskea yhdessä pienen lapsen kanssa. Myös trampoliinit, sählykenttä, jätti-legot ja ratsastushepat tuovat monipuolisuutta ja kaikkea rohkaistaan tekemään yhdessä aikuisen kanssa. Jos aikuista ei huvita, niin hän voi istahtaa vaikka sohvalle tai kahvioon.

Hoplopeissa on muutamia huvipuiston pelikoneita, joita osaa saa käyttää sisäänpääsymaksulla, osaa varten täytyy ostaa erikseen HopLop-poletteja. Hakkaa myyrää - peliä kokeilin, ilmakiekkoakin olisi ollut tarjolla. Poletteja emme ostaneet, niiden hinta taisi olla 50 senttiä / kpl.

Tila vaikuttaa hieman ahtaalta ja jokainen nurkka on käytetty hyödyksi. Ruokapöydät ovat leikkialueen keskellä. Ruokaa odotellessa voi siis vielä rauhassa antaa lapsen leikkiä näköetäisyydellä.

Meille kävi niin ikävästi, että ruokatilauksemme unohdettiin kokonaan: Olimme odottaneet napostelulautastamme yli puoli tuntia, kun tarjoilija tuli kysymään saisiko jo siivota pöytämme.
 "No olisi kyllä kiva saada se ruoka ensin". Pahoitellen hän palasi keittiölle ja lopulta annos saapui yhteensä 50 min odotuksen jälkeen. Saimme kyllä hyvitykseksi hakea kupilliset kahvia.

Tämän Hoplopin plussana ovat halpa hinta sekä pomppulinnat, joita ei jokaisessa paikassa ole (toki ne pitävät meteliä). Paikan ikä näkyy esimerkiksi siinä, että kiipeilysokkelon pehmusteista iso osa on uudelleenkiinnitetty nippusiteillä.

Hop Lop Pirkkala Partola

Mukavan valoisaa. Tarjolla myös sohvia väsyneille.
Pirkkalan Hoplop.
Tämä on aivan uusi "uuden sukupolven" HopLop ja tähän mennessä kokemuksena kivoin, tosin myös kallein (1-2v. 10€). Tila on paljon suurempi kuin Onkiniemessä. Kaikista käymistämme paikoista tämä on mielestäni valoisin ja asettelultaan viihtyisin. Ajankohtana tammikuisena perjantai-iltana ei väkeä ollut mitenkään hirvittävän paljon, joten hyvin oli tilaa touhuta. Ehkä väki ei ollut vielä löytänyt tätä paikkaa näin tuoreeltaan.

Näkymää hallitsee keskellä hallia oleva iso tulivuori-kiipeilyliukumäki (jonka huipulle totta kai kiipesin). Sisustus on viidakkoteemainen. Ratsastus-alueelta löytyy ilahduttavasti myös pari aikuiselle sopivaa leikkihevosta. Kiipeilysokkeloja, puuhaa ja liukumäkiä on hurjat määrät ja moni mäistä sopii myös laskuun lapsi sylissä. Uutena HopLop-tulokkaana löytyy rengasliukumäki. Maksullisilla poleteilla pääsee pelailemaan kolikkopelejä sekä ajamaan sähköautoilla, jotka tosin olivat epäkunnossa meidän käyntimme aikana. Ilmakiekko taisi täälläkin olla pelattavissa ilman polettia.

Pirkkalan palikkanurkkaus

Pienten alue (0-4-vuotiaille) on jälleen selkeästi erillään ja hyvin merkitty ja aidattu. Ruokailutila on avarasti leikkialueen yhteydessä, mutta kuitenkin hieman enemmän erillään kuin Onkiniemessä.
Ruokaa saimme hetken odotella, mutta se saapui kuitenkin ihan järkevään aikaan.
Tänne tekee mieli tulla vielä uudelleen.

Suosittelen muuten kovasti sisätossuja tai liukuestesukkia, lattiat ovat paikoin todella liukkaat!

 Hop Lop Linnainmaa, Tampere 

Tämä Hoplop avattiin Pirkkalan jälkeen. Aika samat jutut löytyy täältäkin, mutta esimerkiksi tulivuori on vain puolikas seinää vasten ja rengasmäki ei ole yhtä iso. Pieni kiipeilyseinä ja jättimäinen pomppulinnaliukumäki olivat tämän paikan erikoisuuksia. Pohjaratkaisu on mielestäni sokkeloisempi kuin Pirkkalassa. Pienten alue on pitkulaisen muotoinen ja aivan sisäänkäynnin vieressä, osin aidan takana. Alue on rajattu selkeästi ja pysyy sen vuoksi rauhallisena.

 

Leo's Leikkimaa, Tampere Lielahti

Satuimme olemaan Lielahdessa ostoksilla, joten päätimme käväistä katsomassa tämänkin paikan. Viime vuoden lopulla avattu Leikkimaa on osa ruotsalaista ketjua. Tunnin verran viihdyimme, mutta kokemus oli pienoinen pettymys. Leikkimaa on hieno, mutta ei mielestäni sovellu yhtä hyvin taaperoille kuin HopLopit. Lisäksi hintaraja menee 2-vuotiaissa, jotka maksavat jo täyden 16€. 1-vuotiaalta sisäänpääsy maksaa 8€. Tämä on kuitenkin isommille lapsille taatusti kiva paikka, sillä esimerkiksi hurjia liukumäkiä oli useita. Itse tuskin olemme ainakaan muutamaan vuoteen menossa uudelleen.

Ajankohta oli ehkä ruuhkaisin mahdollinen: sunnuntai-iltapäivä ja useita synttäriporukoitakin liikkeellä, mikä varmasti vaikutti myös viihtyvyyteen, sillä paikka tuntui todella tukkoiselta. Väkimäärästä kertoo jotain se, että oli vaikea löytää naulakosta tilaa ulkovaatteille.

Kyltin sijoittelun ja huomiovärin
voisi miettiä uudelleen. Tällaisenaan se
ei toimi.
Leikkimaan viidakkoteema ja sisustus on identtinen uusien HopLopien kanssa (oletettavasti teema on ollut kauemmin Leon paikoissa, mutta samoilta firmoilta kai nämä kaikki rakennelmat tilataan). Seinää vasten rakennettu tulivuoren puolikaskin löytyy. Hurjia liukumäkiä oli vaikka millä mitalla, mutta oikein mikään niistä ei vaikuttanut sopivan yhdessä laskemiseen taaperon kanssa. Heppojen sijaan tarjolla on polkuautoja.
Leon leikkimaassa on aikuisellekin
tilaa seistä kiipeilysokkeloissa.

Ohjekyltit olivat pieniä ja hieman epäselviä turvamerkintöjä, joissa suurimmassa osassa luki tyyliin 4-12v tai 4-15v. "Kai näihin saa aikuinen taaperon kanssa silti tulla?" huomasin pohtivani. Ainoat selkeästi merkityt asiat olivat trampoliinien painorajat (80kg).

Pienten alue on keskellä muuta leikkitilaa ja merkattu yhdellä kyltillä alle 5-vuotiaiden alueeksi. Vaikka alue on aidattu, niin hiki päässä touhottavilta kouluikäisiltä jäi oviaukosta katsottuna aivan liian sivussa oleva kyltti järjestään huomaamatta, joten koko ajan sai pelätä, että joku iso lapsi juoksee päälle. Pienten alue on tehty viidakkokyläksi, joten siellä ei ole monikerroksista kiipeilytilaa, vaan erilaisia taloja. En hirveästi tykännyt tästä ratkaisusta.

Selkävaivaisten riemuksi voin mainita, että kaikki kiipeilylabyrintit on tehty niin korkeiksi, että aikuinenkin mahtuu vaivattomasti niissä seisomaan. Vaikka alue on valtava, niin kokonaisuudessaan se tuntuu sokkeloisemmalta ja käytävät kapeammilta kuin Pirkkalassa. Sohvia taisi olla enemmän.
Ravintola-alue on kokonaan erotettu leikkitilasta väliseinällä, joten se on rauhallisempi, mutta toisaalta ruokaa odotellessa ei yhtä hyvin pääse leikkimään eikä aikuinen voi istahtaa hetkeksi kahville ja samalla vahtia lapsia. Meillä ei ole kokemusta syömisestä täällä, joten en osaa sanoa venyykö odotusaika pitkäksi.

Hop Lop Funpark, Lempäälän Ideapark (muuttunut kirjoitushetken jälkeen paljon)

Äitikin pääsi heppailemaan.
Taustalla sähköautorata.
Tämä HopLop on mielenkiintoinen kokonaisuus, sillä se on osa isompaa Funpark-sisähuvipuistoa Ideaparkin yläkerrassa. HopLop sijaitsee alueen toisessa päädyssä, mutta alueita ei ole mitenkään selkeästi eroteltu. Hinnoittelussa on vaihtoehtoja: tarjolla on Riemuranneke 19e (yli 100cm, sisältää koko alueelta kaiken), Naperoranneke 10e (alle 100 cm, sisältää koko alueelta kaiken, mihin pituus riittää) sekä HopLop-ranneke 15e yli 3-vuotialle (sisältää vain HopLopin aktiviteetit) Lasta valvova aikuinen pääsee alueelle ilmaiseksi, mutta laitteiden käyttöön aikuinen tarvitsee rannekkeen tai pääsylippuja.

Käyntiajankohtamme oli rauhallisin mahdollinen: maaliskuinen tiistaikeskipäivä. Meidän lisäksemme puistossa taisi tuona aikana käydä noin viisi ihmistä, joten aika rauhassa saimme touhuilla. Alue on yleisilmeeltään avara, mutta paikoin hieman synkkä, sillä osa kattovaloista ei ollut päällä. Kahvio on alueen keskellä. Emme syöneet tällä kertaa mitään, mutta tarjonta vaikutti samalta kuin muissakin HopLopeissa. Muista paikoista poiketen täällä saa kävellä kengillä, toki leikkialueille mentäessä ne pitää ottaa pois. Me jätimme kengät suosiolla sisäänkäynnin luo.


Karuselliin pyörimään!
Jokaiseen kohteeseen/laitteeseen on merkitty rajoitukset ja tarvittava ranneke, mutta itselleni oli hieman epäselvää, missä kohden HopLop päättyy ja FunPark alkaa ja mihin kaikkialle saisi oikeasti mennä mukaan lasta valvomaan (eihän yksivuotiasta voi päästää itsekseen oikein mihinkään).  Naperorannekkeen hintaan sisältyy myös kaksi pelipolettia, joilla pääsee vaikkapa ajamaan sähköautolla tai pelaamaan kolikkopelejä. Samat poletit käyvät myös muissa HopLopeissa.

HopLopin päädyssä on perinteinen kiipeilylabyrinttisokkelo pallomerineen ja pehmopallotykkeineen, mutta koko alueella on vain yksi kunnon liukumäki, vaikka tilaa kyllä riittäisi. Kokonaisuus ei lopulta paljonkaan eroa Onkiniemen vastaavasta. Pomppulinnoja sen sijaan löytyy useita (äänekäs humina on sen mukainen). Pienten alue on selkeästi erillinen ja kiva kompleksi. Siellä täällä on poleteilla toimivia sähkölaitteita, kuten lasten rodeohärkiä. Erikokoisia ratsastettavia eläimiä on levitelty käytäville vapaasti ajettaviksi, mutta polkuautoilla on oma rajattu alueensa. Ehkä eläimet ovat uusi hankinta, jolle ei vielä ole omaa karsinaa?
Alueella on useita pieniä karuselleja, jotka eivät vaadi poletteja. Liikkumisen sijaan taaperomme olisikin viihtynyt vaikka koko ajan vain karusellin kyydissä.

Taaperoiden seikkailualue HopLop Funparkissa

Edessä siintää typötyhjä Funpark.
Siellä taapero pääsee kolmeen laitteeseen.
Funparkin puolella päivysti yksi työntekijä, joka tuli pyynnöstä ajattamaan laitteita. Selvisi, että Naperorannekkeella pääsee kolmeen huvipuistolaitteeseen: keinukaruselliin, pieneen viikinkilaivaan sekä junan kyytiin. Kahteen viimeisimpään huoltaja pääsee mukaan ilmaiseksi, joten kävimme tyttäreni kanssa pienellä juna-ajelulla.

Käyntikokemus olisi varmasti aivan erilainen sesonkiaikaan tai viikonloppuna. Nyt typötyhjässä huvipuistossa vaeltelu tuntui melkein aavemaiselta.

Lopuksi

Tampereelta löytyisi vielä hiljattain entiseen Särkänniemen delfinaarioon avattu Superpark, mutta se vaikuttaa olevan suunnattu kouluikäisille ja aikuisille. Superparkiin alle 4-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi, mutta muista, myös aikuisista, menee pääsymaksu. Bongasin kyllä jostain mainoksen, että Superparkissa järjestetään välillä (arkisin) pienten aamupäiviä, jolloin puistoon pääsee edullisella perhelipulla muutamaksi tunniksi pienten lasten kanssa. Ehkä joskus vielä tännekin päädymme tutustumaan. (Edit: kävimme kerran perheaamussa. Kiva paikka isoille lapsille ja jopa aikuisille keskenään, mutta taaperoille Superpark ei oikein tarjonnut mitään. Tampereen Superpark lakkautettiin keväällä 2020)

Käymistämme paikoista minua miellyttää edelleen eniten Pirkkalan HopLop. Alue on valoisa ja avara, kaikki tuntuu selkeältä ja siellä oli mukava kulkea pienen lapsen kanssa. Liukumäkiinkin pääsi yhdessä.


Mainitaan nyt vielä loppuun, että itse maksoimme eikä mitään mainosyhteistyötä ole tässä tehty. En tässä pikku blogissani sellaista muutenkaan harrasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti