maanantai 13. helmikuuta 2023

Hogwarts Legacy -ensisilmäys

Kauan odotettu päivä on koittanut: Hogwarts Legacy julkaistiin viime viikolla. Oli sen verran oikeaa elämää tiellä, että en ihan heti ennättänyt pelin pariin, mutta eilen illalla vihdoin aloitin opintoni Tylypahkassa (tavallaan jälleen, olenhan aikanaan tahkonut aiheesta mobiilipeliä).

Kolmisen tuntia ehdin ensimmäisellä pelikerralla tutustua ja siitäkin aika ison osan haukkasi alkusäätö ja hahmonluonti. Mutta en valita, oma hahmo ja sen nimeäminen on aina peleissä plussaa, vaikka aiheuttaakin esim. dialogissa sen, että nimen sijaan käytössä on monenlaisia kiertoilmauksia.

Peli ottaa huomioon todella monenlaiset pelaajat. Aluksi voi valita valikosta vaikeustason ohella vaikkapa ohjaimelle vasenkätisyyden, tekstin koon, värisokeustilan jne. Hienoa, että nykyään otetaan yhä paremmin huomioon erilaiset pelaajat. 

 

Jos pelin lähes jokaisessa törmäämässäni suomenkielisessä valtamedian uutisessa ei keskityttäisi kirjasarjan luoneen Rowlingin trans-kommentointiin somessa, en ehkä välttämättä olisi kiinnittänyt huomiota siihen, että hahmonluontivalikossa tosiaan vältellään viimeiseen asti mainitsemasta hahmon  sukupuolta. Esim. pojan ja tytön äänet on kirjattu vain "ääni 1 tai 2", ja noita-velho valinnan mainitaan vaikuttavan lähinnä siihen, kumpaan asuntolaan hahmo majoittuu. 

Loin hahmokseni ihan tavallisen tytön, joka muistuttaa ehkä jonkin verran itseäni 15-vuotiaana. Tällä kertaa jopa nimesin hahmon itseni mukaan, ei oikein ollut nyt mielikuvitusta sen enempää.

Hogwarts Legacy vaikuttaa siis olevan täysin nykyajan tiedostava ja 2020-luvun arvopohjalle rakennettu peli, vaikka sijoittuukin jonnekin ehkä 1800-luvulle maisemista päätellen. Pitäisi varmaan kerrata taikahistorian oppitunteja (tai googlata), kun en nyt millään ulkoa muista, mihin vuosiin maahiskapinat ajoittuivat, mutta jokin niistä tuntuu olevan pelissä ajankohtainen asia.

Pelihahmo aloittaa koulupolkunsa poikkeuksellisesti vasta 15-vuotiaana ja pääsee opiskelemaan suoraan viidennelle vuosikurssille. Ainakaan vielä ei ole taustoitettu tähän syytä, mutta sen verran on tiedossa, että hahmossa on joitain erityisiä piirteitä. Eeppisiin mittoihin yltävä koulumatka on hieno tutoriaali ja imaisi ainakin minut pelin maailmaan heti täysillä. Visuaalinen kerronta  muistuttaa hyvin vahvasti Harry Potter -elokuvia, mutta olen mielestäni huomannut myös joitain omaleimaisia piirteitä.

Kun vihdoin koulun ovet aukeavat, edessä on tottakai lajitteluseremonia. Lajitteluhattu esittää pari kysymystä, joiden perusteella ehdottaa tupaa, mutta tuvan voi kuitenkin valita itse ehdotuksesta riippumatta. Prologin aikana tulin vahvasti siihen päätökseen, että hahmoni on Puuskupuh, mitä hattukin ehdotti. Aiemmin olen perinteisesti sijoittanut itseni Korpinkynteen, mutta kiva edustaa välillä keltaista väriä (joka on muuten yksi lempivärini).

Ensimmäisenä koulupäivänä pääsee tutustumaan oman tuvan tiloihin ja muutamiin oppilaisiin, osallistumaan parille oppitunnille ja matkaamaan Tylyahoon ostoksille yhden oppilastoverin kanssa, jonka saa valita kahdesta vaihtoehdosta. Periaatteessa pelissä on täysin avoin maailma, mutta koin parhaaksi seurata juonta aika tiiviisti ainakin nyt alkuun. Tarinavetoisuus viehättää muutenkin enemmän kuin päämäärätön paikkojen tutkiminen, vaikka sitäkin tulee taatusti tehtyä. Yhden  sivutehtävän jo ohimennen suoritinkin. 

Jo pelkkä Tylypahkan linna tuntuu valtavalta sokkelolta ja kartassa näyttäisi olevan lääniä ihan reilusti. Onneksi voi käyttää taikaa reittien etsimiseen ja pikamatkustusverkko tuntuu olevan melko kattava. Pikamatkustus onnistuu vain paikkoihin, jotka on jo aiemmin löytänyt. Maailmankartta on melkoisen suurpirteinen ja kolmiulotteinen.

 Odotan innolla aikaa pelin parissa. Eilisen sessio osoitti minulle kuitenkin sen että yöunista tinkiminen ei vaan enää toimi. Tarvitsen unta vähintään 8 tuntia yössä ja viime yö meni 6,5 tunnilla. Töiden puolesta ei tarvitsisi herätä aamulla, mutta lapsi pitää saada kouluun ajoissa. Vakaasti kyllä jo harkitsen, että tapojeni vastaisesti taidan viedä kuopuksen perjantaisen vapaapäiväni ajaksi päiväkotiin... 

Hogwarts Legacy, ikäraja 12 vuotta, pelattu XboxSeriesX.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti