keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Tätä lisää! - Mitä maksoin ladattavasta lisäsisällöstä?


Konsolipelin hinta uutena julkaisussa on noin 50-80 euroa. Sillä rahallahan pitäisi saada jo kokonainen pelipaketti ilman lisämaksuja ja mielellään vielä muutamia julkaisun jälkeisiä lisäpäivityksiä. Näin asia usein onkin. Kuitenkin on nykyään jo aivan arkipäivää, että myös isoihin, kalliisiin peleihin julkaistaan maksullisia ladattavia lisäosia. Kannattaako niitä hankkia? Kuka niitä kaipaa?
Onko lisärien osto ihan päätöntä?
(grafiikkavirhe vei inkvisiittoriltani hetkellisesti pään)


No se varmaan riippuu vähän sisällöstä. Itse en ostaisi peliin maksullista lisäpakettia, joka tarjoaa päähahmolle uuden mekon ja pari uutta asetta. Sen sijaan kunnon tarinallinen lisäri, jo vain kelpaa. Sopivassa suhteessa aikaa ja laatua, ei turhaa tyhjää pelin pitkittämistä ilman kunnon sisältöä.

Pelasin viime marras-joulukuussa pitkän ja eeppisen roolipelin Dragon Age: Inquisition. (Joo tuli ehkä pikkaisen hehkuteltua sitä täällä etu- ja jälkikäteen)

Peli tarjosi noin 120 tuntia pelattavaa pelkästään yksinpelin puolella ja lisäksi pelissä on myös verkkomoninpeli, johon en tosin ole koskenut. Ostin pelin ennakkotilauksesta ja maksoin siitä muistaakseni noin 60 e. Näin ollen pelitunnin hinnaksi tuli noin 50 senttiä ensimmäisellä pelikerralla. Ja minähän aloitin sen heti uudelleen toisella hahmolla ja eri valinnoilla ja näin syntyi aivan uusia tilanteita, kenttiä ja kohtauksia. Voisin siis sanoa, että kaiken rahan arvoinen kokemus.

Sitten ajattelin kokeneeni kaiken ja jätin pelin hyllylle. (Mieheni aloitti vuorostaan pelaamisen ja hänellä pelin parissa hurahti myös kaikkineen yli sata tuntia.)

Peliin julkaistiin kevään ilmaisia päivityksiä (pieniä toivottuja parannuksia pääpeliin) mutta eipä niistä paljon iloa ollut enää pelin läpäisemisen jälkeen. Lisäksi ilmestyi uusia maksullisia moninpelikenttiä. Eipä oikein kiinnostanut, kun en moninpeliin ollut muutenkaan koskenut.

Yksinpeli sai ensimmäisen ison laajennuksensa kevättalvella. Silloin se jäi hankkimatta, mutta nyt kesällä tuli ostettua tämä "Jaws of Hakkon" ja seikkailu sai jatkua. Laajennus maksoi 15€ ja tarjosi lisää pelattavaa n. 10 tunnin verran. Mielenkiintoista sivujuonta pääpelin tapahtumien jatkoksi, uusi upea kartta-alue, paljon tehtävää ja tutkittavaa, historian salaisuuksia selvitettäväksi .Toki myös jonkin verran vanhan toistoa kaikkine maastosta kerättävine esineineen ja juoksutehtävineen.
Sitten tuli seuraava ladattava lisäosa, the Descent. Jälleen noin 10 tuntia lisää pelattavaa, jälleen hinta 15€. Tällä kertaa joukkue lähti tutkimaan maanalaista maailmaa kääpiöiden kanssa. Laadukkaasti tehty erillinen lisäseikkailu, haastavampia vihollisia ja yllättävää uutta tietoa pelimaailmasta. Molemmat laajennukset isoja, samanmittaisia kuin jotkin julkaistavat kokonaiset pelit. Tykkäsin. Mutta olisiko niiden pitänyt kuulua jo pääpeliin?
Ehkä niiden änkeminen pääjuonen yhteyteen olisi ollut hieman turhaa, koska ne ovat selkeästi omia erillisiä seikkailujaan, jotka sijoittuvat ajallisesti luontevasti pääpelin jälkeiseen aikaan. Ja pääjuonen yhteydessä ne eivät ehkä olisi olleet ihan yhtä innostavia, koska onhan aika hienoa päästä palaamaan rakastamansa pelin pariin vielä muutamiksi tunneiksi puolen vuoden tauon jälkeen ja kokea jotain ihan uutta. Siinä mielessä lisärien ajankäytöllisesti suhteutettu kalliimpi hinta on ehkä jollain tavalla perusteltua, en tiedä. Toki voisi myös odottaa mahdollisia tulevia alennuskampanjoita. Mutta fani kun on, niin pakkohan ne oli heti saada.

Tähän mennessä olemme siis kuluttaneet yhteen peliin jo 90 euroa, mutta ei siinä vielä kaikki.
Viime viikolla julkaistiin viimeisen lisäosan traileri. Taisin kiljahtaa riemusta, kun näin, mitä on luvassa. 8.9. julkaistaan pelin epilogi, joka saattaa päähahmon tarinan ilmeisesti vihdoin kunnolla loppuun (pääjuoni jäi parista asiasta sen verran ärsyttävään cliffhangeriin, että tämä oli kyllä odotettua). Jälleen lisäkustannus on oletettavasti 15 €. Pakkohan tämä on hankkia.
Tieto siitä, että kyseessä on viimeinen iso laajennus, on helpottava kahdessa mielessä: on kiva saada peli päätökseen ja lisäksi kukkaroni kiittää. Eiköhän yli sadan euron sijoitus yhden pelin parissa ole ihan riittävä. (Seuraavaa kokonaista peliä odotellessa...)
Kai se vaan menee niin, että siitä maksaa, mistä pitää ja mitä arvostaa. Tätä peliä arvostin.

Tässä asiassa nyt enää lähinnä jännitän sitä, tuleeko oman elämän lisäosa (.a.k.a. vauva) julkaistua ennen tätä viimeistä Dragon Agen lisäriä, "ilmoitetut julkaisupäivät" kun osuvat parin päivän sisään toisistaan. Siinä tapauksessa taitaa peli jäädä kyllä kakkoseksi :D Mutta oikein hyvähän nämä viimeiset odotuspäivät on käyttää pelailuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti