maanantai 30. marraskuuta 2020

Lautapelit: Dominion

Ikäsuositus: 8+

Pelaajia: 2-4 (lisäosan kera periaatteessa mahdollisuus jopa 8 pelaajaan, mutta yli 5 hengen pelit suositellaan pelattavaksi kahtena pienempänä porukkana.) 

Kesto: 30min 

 

Dominion: Valtakunta on yksi lempipeleistäni. Se on melko nopea ja kevyt korttistrategiapeli, joka pelikerrasta riippuen on kuin neljän hengen pasianssia tai sitten yltyy muiden pelaajien häiriköinniksi hyökkäyskorteilla. Jokainen kasvattaa omaa pakkaansa ja yrittää saada ostettua mahdollisimman hyviä kortteja ja tarvittaessa päästä eroon turhimmista. 

Pelin "tarina" sijoittuu keskiaikaistyyliseen maailmaan, jossa jokainen rakentaa omaa valtakuntaansa. Teema näkyy kuvituksissa ja ominaisuuksissa ja on kauttaaltaan aika viehättävä. 

 

Peruskaava on aina sama: ensin yritetään haalia omaan pakkaan arvokkaampia rahoja ja muutami sopivia toimintakortteja ja sitten sopivassa kohtaa aletaan ostaa pistekortteja, jotka pelin alkupuolella vain tukkivat pakkaa, mutta jotka lopulta ratkaisevat voittajan.

Peliasetelma voi näyttää alkuun vaikka tältä.
Lisäksi kullakin pelaajalla on aina samanlainen 10 kortin aloituspakka.
 

Peliin valitaan aina mukaan peruskortit ja lisäksi kymmenen vaihtuvaa pakkaa (yleensä toimintakortteja), jotka muuttavat pelin luonnetta ja näin jokainen pelikerta on hieman erilainen. Vaihtuvat kortit voi valita itse, noudattaa muutamia ohjekirjassa olevia suosituksia tai vaikka arpoa pohjakorttien avulla.

Jokaisessa pakassa on mukana yksi ylimääräinen erivärisellä taustalla oleva pohjakortti.
Siitä sitten vain arpomaan!
 

Dominioniin on julkaistu hurjasti lisäosia, jotka monipuolistavat sisältöä mukavasti. Itselläni on neljä lisäosaa: Hovin juonet, Kaukaiset rannat, Nousukausi ja Elonkorjuu. Aiemmin oli viisi, mutta annoin Alkemian kaverille, joka piti siitä enemmän. Lisäosissa on pääosin uusia kortteja, mutta on mukana tullut myös metallisia pelimerkkejä ja kolikoita sekä erilaisia pahvisia alustoja, joita käytetään tiettyjen toimintakorttien kanssa. Suosikkilisäosani on Nousukausi, joka tuo peliin mukaan mm. arvokkaamman rahan ja pistekortin.


Lisäosasälää

Korttipeli lisäosineen voi viedä kirjahyllystä yllättävän paljon tilaa. Pelin jokainen osa on pakattu isoon standardikokoiseen (minilisärit vähän pienempään) lautapelilaatikkoon. Sisällä on lokerikko, johon kortit on helppo ja selkeä lajitella. Kortit mahtuisivat oikeasti huomattavasti pienempäänkin tilaan. Reissussa tulee yleensä otettua mukaan yksi tai kaksi laatikkoa, joihin olen lajitellut haluamani kortit eri osista minigrip-pusseihin. Kerran nappasin peli-iltaan väärän laatikon, kylläpä harmitti. Onneksi oli tarjolla muita pelejä.


Kymmenisen vuotta sitten asuessamme sisäoppilaitoksen alueella rivitalossa Dominionia tuli tahkottua kavereiden kanssa välillä päivätolkulla ja yötä myöten. Nykyään peliin tulee koskettua harvemmin mutta ehkä vielä joskus taas innostutaan järkkäämään peli-iltoja ja pääsee tämäkin aarrepino hyllystä keräämästä pölyä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti