torstai 5. marraskuuta 2020

Lautapelit: Monopoly Gamer


Monopoly Gamer
Ikäsuositus: 8+
Pelaajia: 2-4

Tunnustus heti alkuun: en juurikaan pidä Monopolista. Monopoly Gamer on kuitenkin niin kaukana alkuperäisestä, että se on pelinä oikeasti mukava. En myöskään ole ikinä ollut mikään Mario-fani, mutta tyylikkäästi tämä peli on kuorrutettu. Pelin nimi voisi ihan hyvin olla Monopoly Nintendo, koska peli on teemoitettu lähes täysin Mario-universumiin muutamalla Donkey Kong -lisäyksellä eikä yleisesti videopelimaailmaan, kuten nimestä ehkä voisi päätellä.

Gamer-versiossa on tuttu pelilauta ikonisine kulmaruutuineen (vankila, vapaa pysäköinti jne.) ja siinä ostetaan tontteja, maksetaan vuokraa ja käsitellään leikkirahaa (pahvikolikoita), mutta peruspeliin on tehty myös paljon muutoksia.


Jokainen pelaaja heittää aina vuorollaan tavallista noppaa sekä erikoisnoppaa, jolla saa bonuksia tai voi hyökätä kaverien kimppuun. Välillä joutuu pudottamaan kolikoita pelilaudalle tai saa varastaa niitä naapurilta. Tasohyppelystä tutut putket ovat myös mukana luomassa oikoreittejä. 

Tonteille ei rakenneta mitään, mutta jokaisella tontilla on hinnan lisäksi voittopistearvo. Aina, kun joku ohittaa lähtöruudun, käynnistyy pomotaistelu, jota kukin saa vuorollaan yrittää, jos maksaa vaaditun summan (ja tietysti vain, jos ensimmäinen pelaaja epäonnistuu tai ei halua itse yrittää). Noppaa heittämällä voi yrittää voittaa pomon. Jos voitto onnistuu, saa kortin määrittelemän palkinnon ja lisäksi pomokortin mukana tulee voittopisteitä. Myös kerätyt rahat muuttuvat pelin lopussa voittopisteiksi. Pelin luonnollisesti voittaa se, joka saa kerättyä eniten pisteitä.

Pomovastuksia

Hahmonappuloina on tyylikkäitä figuureja. Jokaisella hahmolla on oma tehostenoppaan liityvä erikoiskykynsä ja lisäksi superkyky, joka aktivoituu, jos pysähtyy tähtiruutuun. Yoshi esimerkiksi saa tähtiruutuun pysähdyttyään kerätä itselleen kaikki pelilaudalle pudotetut kolikot ja prinsessa nostaa pankista vuokraa kaikista kiinteistöistään. Kaksinpelissä tuntui, että hahmojen superkyvyt eivät ole aivan tasavertaisia. En osaa sanoa, muuttuuko kykyjen suhde tasaisemmaksi vaikkapa nelinpelissä. Peliin on olemassa myös lisähahmoja, mutta niiden löytäminen alkaa nykyään olla aika kiven alla.

Parhaat muutokset tavalliseen monopoliin verrattuna ovat mielestäni se, että kukaan ei putoa pelistä jouduttuaan konkurssiin ja se, että pelin kesto on rajoitettu: peli päättyy heti, kun kaikki pomokortit lähtöruudusta on käännetty ja viimeisen taistelun voittaja on selvillä. Pelikokemuksesta ei siis tule liian pitkää ja tuskaista, kuten ainakin itselleni on joskus perusversion kanssa käynyt.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti