tiistai 2. helmikuuta 2021

Lautapelit: Metsän ekosysteemi




Pelaajia: 2-9
Peliaika: 15-25 min
Ikäsuositus: 4+

Suunnittelu: Easydesing Oy
Kuvat: Jakke Haapanen

Metsän ekosysteemi -tietopelissä on tavoitteena rakentaa mahdollisimman suuri yhtenäinen ekosysteemi. Mekaniikaltaan peli yhdistelee laattojen asettelua ja muistipelaamista. Opetuksellinen tavoite on hahmottaa ekosysteemin käsitettä ja rakentumista. Samalla opitaan suomalaisten puiden, eläinten ja muiden käsitteiden nimiä.

 Peli koostuu vahvoista pahvisista "muistipelikorteista" sekä paperisesta ohjeesta, jotka on pakattu läpinäkyvään muoviseen läpälliseen rasiaan. Korttien kuvat ovat kauniita realistisia piirroksia kuin luontokirjan sivuilta. Puiden nimet on kirjoitettu kortteihin suomeksi, ruotsiksi ja latinaksi, muiden korttien nimet suomeksi ja ruotsiksi.

Kortit levitetään alkuun pöydälle kuvapuoli alaspäin. Muistipelielementti on vahvasti läsnä, mutta kortteja käännetään vain yksi kerrallaan. Ekosysteemin rakentaminen aloitetaan puulajista, joten ensiksi täytyy löytää sellainen. Jokainen puulaji on merkitty omalla värillään. Muut kortit voidaan liittää yhteen tai useampaan puulajiin riippuen siitä, millä väreillä ne on merkitty. Jos käännetty kortti ei sovi omaan ekosysteemiin, se käännetään takaisin piiloon pöydälle.

Korttien asettelussa täytyy olla huolellinen, sillä ne eivät saa osua väärään puuhun edes kulmittain. Puut eivät myöskään saa koskea toisiaan, mutta muiden korttien avulla niitäkin on mahdollista liittää samaan ekosysteemiin. Meillä oli tyttären kanssa alkuun vähän hankala hahmottaa systeemiä, kun käsitin ensin väärin, että kaikkien korttien kaikkien värien täytyy sopia toisiinsa, mikä teki pelistä lähes mahdottoman. Sääntöjen huolellisempi uudelleenluku auttoi.

 

Mielestäni pelistä tekisi varsinkin nuorimmille pelaajille selkeämmän, jos puukorteissa olisi eri taustaväri kuin muissa korteissa, ne kuitenkin ovat pelisysteemin keskiössä ja muita kortteja liitetään vain niihin. Tietysti kuvassa on puun lehti/oksa ja lisäksi nimi on kirjoitettu tikkukirjaimin, mutta jokin kehys tai muu tunniste auttaisi silti. Saattaa olla, että itse vielä päädyn vähän värittämään näitä kortteja.

Ekosysteemit on merkitty erivärisin ympyröin, joten lapsen ei tarvitse osata lukea onnistuakseen pelissä. Peli sopii pienimmille lapsille kuitenkin parhaiten lukutaitoisen seurassa.

Plussana mainittakoon, että pelatessa oppii vähän syvemmän tason suomalaisia luontosanoja. Harvallapa lapsella (tai edes aikuisella) kuuluu perussanastoon tuomenkehrääjäkoi tai raidankeuhkojäkälä. Jälkimmäinen oli itsellekin uusi tuttavuus. (En kyllä rehellisesti sanottuna tunnista edes ihan kaikkia puulajeja.)

Ihan mukava kevyt ja opettavainen perhepeli, jossa yhdistyy hahmotuskyky, tuuri ja muistipelaaminen. Ei mikään kovin erikoinen, mutta hyvää vaihtelua sille perus muistipelille.

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti