sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

TOP 10 Pelimusiikin helmiä

Kun puhutaan pelimusiikista, niin luulen, että yhä edelleen melko suurelle osalle ihmisistä ensimmäinen mielleyhtymä on luullakseni jonkinlainen 8-bittinen tilulilu-taustapimputus. Seuraavan sävelmän varmaan lähes jokainen tunnistaa:


Kyseessähän oli siis Super Mario bros -pelin teema. Nykyajan pelimusiikki on kuitenkin yleisesti ottaen melko kaukana piipittävästä ääniraidasta ja kulkee parhaimmillaan samalla tasolla elokuvamusiikin kanssa (poislukien erilaiset retropelit). Pelimusiikki ei ole mikään pieni ja mitätön juttu: pelejä varten sävelletään paljon musiikkia, tehdään lauluja ja onpa jokunen teos voittanut palkintojakin. Tutut teemabiisit seuraavat pelisarjan osasta toiseen. Musiikilla luodaan tunnelmaa, kerrotaan tarinaa, kuvataan hahmojen persoonaa. Joskus hyvä peli korostaa musiikin mieleenpainuvuutta ja joskus hyvä musiikki tekee pelistä paremmantuntuisen. 

Olen jo pitkään ollut aikeissa listata vähän pelimusiikkia. Mutta voi miten vaikeaa tämän listan kokoaminen onkaan! Olen ihan varma, että unohdin kuitenkin jonkin täydellisen pelibiisin, mutta ehkä tämä voi olla tämän hetken fiilistelylista.

 Tervetuloa mukaan Lauran musiikkiseikkailuun.

11.
 Youtube on pullollaan fanien omia versioita heille rakkaimmista pelibiiseistä. Pelimusiikin kosketinsovituksia harrastaa myös eräs ystäväni nimimerkillä Kaldilea. Alla hänen soittamanaan 
An End Once and For All pelistä Mass Effect 3. Tämä saakin luvan aloittaa listani bonusbiisinä sijalta 11.
Mass Effect -trilogia oli elämää suurempi avaruusseikkailu, jossa matkan varrelle (hieman valinnoista riippuen) kuului paljon menetyksiä ja surua. Tämä kappale on kaihoisa ja kuvastaa hyvin tunnelmiani, kun peli oli vihdoin ohi.

10.
Äskettäin kirjoitin arvostelun pelistä Okami. Okami sisältää monia ihastuttavia teemoja, mutta tälle listalle valikoitui seuraava.
Sparrow Inn -teema
Teema alkaa soida, kun pelin kummallinen päähahmokaksikko päätyy portin läpi toisessa maailmassa sijaisevaan varpusten pitämään majataloon. Tunnelmaltaan ihastuttavan pirteä ja hieman mystinen musiikki.

9.
Portal on peli, jonka olen katsellut läpi (Jimi pelasi). Ei ole koskaan tullut pelattua itse, mutta jo pelkkä katseleminen oli hyvin viihdyttävää (Portal 2 oli ehkä vielä viihdyttävämpi katsella). Pelin pääpahis on kieroutunut tekoäly, joka intoutuu lopputekstien aikana laulamaan seuraavan laulun. Videolla myös alkuperäiset lopputekstit.
Still alive
Ja ihan vaan mielipiteenäni esitän: se kakku on valetta.

8.
Aivan pakko tälle listalle on tunkea joku ihastuttava taustaraita lapsuuttani määrittäneestä pelistä Rayman vuodelta 1997. Pelissä on kaikenkaikkiaan todella hienot musiikit. Pistetään tästä nyt vaikka musiikkimaailman teema, se on mukava maailma, ei läheskään niin hermojaraastava kuin monet muut.
Band Land

7.
Arvoin tässä kahden biisin välillä, jotka molemmat alkavat mieskuorolla. Skyrimin mielikuvituksellisella lohikäärmekielellä laulettu biisi voitti kuitenkin tällä kertaa avaruusräiskintäpeli Halon instrumentaalitunnarin.Tämän mahtipontisemmaksi on enää vaikea pistää.
Dovahkiin (Dragonborn) song.

6.
Yksi ikimuistoisista ps2:n peleistä oli Dragon Quest 8. Kun peli tuotiin Japanista länteen, myös sen musiikki soitettiin uudelleen ja siitä tulikin aivan mahtavaa. Maailmankartalla juoksennellessa tuli kuunneltua tätä sävellystä lähes kyllästymiseen asti, mutta nyt se kuulostaa taas tuoreelta.
Strange World  (DQ XI -sovitus)



5.
En ole eläissäni pelannut yhtään Civilization-peliä, mutta mieheni koneella on pyörinyt yhtenään Civilization IV:n valikkoruutu, jossa soi taustalla swahilinkielinen Isä Meidän -rukous. Kuulostaa upealta. Tämä laulu on meidän vakituisella autoilusoittolistalla.
Baba Yetu

4.
Final Fantasy -peleissä on aivan mielettömän paljon upeaa, kaihoisaa, iloista ja synkkää musikkia, joten valinta on melko hankala. Listalle kiipeää tällä kertaa kaksi biisiä.
Final Fantasy XIII-2:n pääteema soi pelissä muutamana eri versiona ja lopulta myös laulettuna. Itse pidän kaikkein eniten alkuvalikossa soivasta instrumentaaliversiosta. Tätä yritin joskus itsekin opetella soittamaan pianolla, mutta ei ihan riittänyt kyvyt ja kärsivällisyys.
Wish



3.
Toinen listalle kiipeävä Final Fantasy -sävelmä on myöskin tunnelmaltaan melko haikea. Pelimusiikin ystäville järjestetään varsinkin Japanissa teemakonsertteja, joissa sinfoniaorkesteri soittaa pelimaailman klassikoita. Tässäpä siis vaihtelun vuoksi liveversio.
 To Zanarkand (pelistä Final Fantasy X)

Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että yksi meidän seurakunnan nuorista soittaa tätä laulua pianolla toistuvasti. Pitkään mietin, että mistä ihmeen pelistä tämä tuttu sävelmä oikein onkaan ja sen kerran, kun vihdoin tajusin, niin juoksin ilosta kiljuen kirkkosaliin pianon luokse kuuluttamaan havaintoni soittajalle. Jostain syystä nuoret tuijotti mua vähintäänkin kummallisesti, mutta ilmeisesti innostunut sekoamiseni lähinnä lisäsi vakuuttavuuttani nuorten silmissä. (tai niin ainakin tahdon itselleni uskotella..)

2.
Ico-pelistä olen kirjoittanut aiemmin muutamaankin otteeseen. Miten tämä listani kärki onkin näin haikean fiilistelevä tunnelmaltaan? Yksinkertaisesti ihastuttava laulu.
You were there

1.
Listan ykköseksi pääsee sävelmä, joka on kestänyt kuuntelussani aikaa todella pitkään. Kingdom Hearts -pelisarja yhdistelee taidokkaasti Disneyn ja Final Fantasy -pelien maailmoja. Disney-hahmojen ja maailmojen lisäksi pelissä on hurjan paljon upeaa musiikkia tutuista elokuvista. Valitsemani biisi on kuitenkin aivan alkuperäisesti peliä varten tehty. Se soi valikkomusiikkina jokaisessa sarjan pelissä erilaisina sovituksina ja ehkä siksikin sitä on tullut kuunneltua niin paljon. (ah, 2.5 HD remix on tulossa joulukuussa ps3:lle! Sitä odotellessa...)
Dearly Beloved (Kingdom hearts II -pelin versio)

Toivottavasti edes joku nautti näiden biisien kuuntelusta yhtä paljon kuin minä itse tätä tehdessäni. Tässä vierähtikin ilta kivasti hyvän musiikin ja muistojen seurassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti