lauantai 29. heinäkuuta 2023

Lautapelit: Dobble

Dobble on helposti opittava ja kaikenikäisille sopiva peli, josta on olemassa useita eri teemaversioita.


Meille peli tuli tutuksi aikanaan eskarin kautta ja tyttären suuri toive oli saada peli myös omaan hyllyyn. Rakkaus peliä kohtaan näkyi siinä, että heti kun Dobble kuoriutui paketista, unohtuivat muut lahjat ja pappa piti välittömästi haastaa pelaamaan.

Simppelit säännöt

Dobblen joka kortissa on 8 erilaista kuvioita ja pelin koukku on siinä, että jokaisesta kahdesta kortista löytyy aina yksi yhteinen kuva toisen kortin kanssa. Peliä voi pelata useilla tavoilla, mutta jokainen pelitapa perustuu siihen, että pitää mahdollisimma nopeasti hoksata kahden kortin yhteinen kuva ja huutaa se ääneen. Sitten vähän pelityylistä riippuen voitetun kortin saa joko ottaa itselleen tai laittaa poistopinoon tai sen voi antaa toiselle pelaajalle. Voittaja on yleensä se, joka joko kerää eniten kortteja tai pääsee ensiksi omista korteistaan eroon.

Useita versioita

Siinä vaiheessa, kun poikamme elämän keskiössä oli erilaisten automerkkien tunnistaminen (n. 2-3-vuotiaana), mieheni koosti ja tulosti Dobblesta version, jossa pelataan automerkeillä. Myöhemmin poika osti lahjarahoilla nuoremmille lapsille suunnatun Ryhmä Hau -version, jossa kussakin kortissa on vain 6 kuvaa.

 Meiltä löytyy myös jostain lahjaksi tullut Tigerin kopioversio Kig og find, jossa kuvat on painettu kortteihin satunnaisesti, joten aina ei löydy paria tai joskus löytyy useita, mikä tuntuu oikean Dobblen rinnalla hämmentävän töksähtävältä pelikokemukselta.


Kuten jo mainitsin, Dobble on hyvin nopea, yksinkertainen ja helppo peli, joten se sopii hyvin lyhyisiin pelihetkiin tai tilanteisiin, joissa ei ole aikaa opetella monimutkaisia sääntöjä. Peli kuuluukin siis myös esim. meidän pyhäkoulun kalustoon. Peli vaatii nopeita hoksottimia ja reaktiokykyä, mutta sopii jo hyvinkin pienille lapsille.

Dobble

Pelaajia: 2-8

Ikäsuositus 6+ (Ryhmä Hau -versiossa 4+)

Kesto: n. 3-10min/erä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti