perjantai 24. maaliskuuta 2023

Lautapelit: Sushi go!


Aloitin arvion kirjoittamisen vuosi sitten, mutta kuvat jäivät ottamatta ja sitten unohdin tämän kokonaan. 
Nyt on siis aika korjata tilanne.

Sushi Go! (sekä Sushi Go Party!)

"Pakanpläräyskorttipeli, jonka teemana on sushi? Kuulostaa kivalta", muistan pohtineeni, kun ensimmäistä kertaa tutkin tyylikästä metallista pelikoteloa. Yritin aikanaan tutustuttaa opiskelutovereitani maistamaan sushia jo ennen kuin siitä tuli aivan valtavirtaa, joten teema innosti heti. Kuvitus on söpö, mutta en tosin tiedä uppoaako teema niin hyvin sellaiseen, joka ei tiedä, mitä on wasabi. Mutta on Sushi Go onneksi pelinäkin oikein kiva. Ei mikään maailmaa mullistava, mutta kiva.

Sushi Gossa yritetään kerätä pöydälle mahdollisimman paljon pisteitä antava setti kierroksen aikana tarjolla olevista korteista. Jippona on, että aluksi jokainen saa käteensä 8-10 korttia, joista saa valita yhden omaan kokoelmaan pöydälle. Valitut kortit paljastetaan yhtä aikaa. Jokaisen valinnan jälkeen korttipakat liikkuvat eteenpäin kädestä käteen ja sitten valitaan kortti taas uudesta lajitelmasta. Kun käsikortit loppuvat kokonaan, on pisteytyksen aika. Sitten siivotaan pöytä (paitsi jälkiruuat) ja pelataan vielä kaksi kierrosta lisää. Aivan lopuksi pisteytetään jälkiruuat.

Peli on melko nopea oppia, vaikkakin erilaisten kombojen muistaminen saattaa viedä hetken. Pisteytys on onneksi myös merkattu kortteihin ja merkinnät on helppo tulkita, kun ne on kerran käynyt läpi. Jos vaadittavaa sarjaa ei saa kerättyä täyteen, saattaa jäädä ilman pisteitä, joten pakasta kannattaa poimia myös varmoja kortteja. Yhden pelin kesto on noin reilu vartti riippuen pelaajien määrästä ja siitä kauanko kukakin miettii omia valintojaan. Lisäksi kannattaa olla jokin muistio, johon kierrosten pistesaldot voi merkata.

 

Kaksinpelissä melko nopeasti oppii ulkoa molempien pakkojen sisällön, mikä mahdollistaa aivan erilaisen taktikoinnin kuin vaikkapa nelinpelissä. Pidemmän päälle peli alkaa hieman toistaa itseään, mutta ilokseni voin todeta, että olemassa on myös laajempi versio Sushi Go Party!, joka tuo peliin rutkasti uutta vaihtelua uusien korttien muodossa. Korttivalikoimasta valitaan kerralla vain tietty määrä kutakin korttityyppiä peliin. Party sisältää myös peruspelin kortit ja mahdollistaa jopa 8 hengen pelisessiot. Olen pelannut Party-versiota muutaman kerran töissä ja nyt jos pitäisi valita, niin hankkisin itselleni ehdottomasti sen enkä pelkkää peruspeliä. Silloin tällöin pelaillessa peruspelikin ajaa kyllä asiansa oikein hyvin ja se on pienen kokonsa vuoksi kätevämpi napata myös reissuun mukaan.

Sushi Go
Pelaajia 2-5
Ikäsuositus: 8+
Peliaika: 15 min

Sushi Go party


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti